Zestawy garnków

Sort by
Cena
Kategorie
Kolor
Material

Kochtöpfe und Pfannen für Hobbyköche und Profis

W kuchni nic nie funkcjonuje bez garnków i patelni. W podstawowym wyposażeniu każdego kucharza powinny znaleźć się dwa małe garnki o średnicy około 16 centymetrów oraz dwa duże garnki o średnicy około 20 centymetrów. Do mniejszych garnków najlepiej wybrać model z uchwytem do sosów oraz nieco wyższe naczynie do warzyw i innych dodatków. Duże garnki sprawdzą się przede wszystkim do przygotowania ziemniaków, makaronu i mięsa. Jeśli lubisz gotować dla kilku osób, do tego zestawu garnków możesz dodać jeszcze jeden 5-litrowy garnek do zupy.

Jak rozpoznać wysokiej jakości garnki do gotowania

Wysokiej jakości garnki wykonane są z niesmacznych, trwałych w kolorze, kwasoodpornych i nietłukących się materiałów, na przykład ceramiki, stali nierdzewnej lub odlewu aluminiowego. Nie wydzielają one żadnych szkodliwych substancji do potraw i są pozbawione elementów o ostrych krawędziach, drobnych pęknięć i ubytków. Garnki wysokiej jakości są dobrze wykonane i trwałe, dzięki czemu żadne drobne elementy nie odłamują się nawet podczas intensywnego użytkowania. Łatwe w czyszczeniu, nadające się do mycia w zmywarce garnki są praktyczne. Ale design również odgrywa rolę: ergonomicznie ukształtowane uchwyty pozwalają na bezpieczną, niemęczącą obsługę. Wybierając nowy zestaw garnków, należy również wziąć pod uwagę rodzaj kuchenki. Nie wszystkie garnki są jednakowo odpowiednie do kuchenek elektrycznych, płyt ceramicznych, kuchenek gazowych i indukcyjnych.

Porady dotyczące zakupu patelni

W każdym gospodarstwie domowym potrzebna jest przynajmniej jedna patelnia. Modele z żeliwa lub stali nierdzewnej doskonale nadają się do smażenia cebuli lub mięsa, natomiast patelnie z powłoką nieprzywierającą ułatwiają przygotowanie omletów i naleśników. Idealnie byłoby jednak mieć co najmniej dwie patelnie - dużą patelnię z wysokim brzegiem i pokrywką do duszonych potraw oraz małą patelnię do przekąsek takich jak jajka sadzone.